Jak vyzrát na daně ještě před koncem roku

Odčitatelné položky

Do konce roku zbývají necelé čtyři týdny, a kromě nakupování dárků, shánění kapra a zdobení stromku je poslední šance také na to, abychom ovlivnili výši svých daní nebo případné vratky za zdaňovací období 2022.

Pojďme se tedy podívat na to, jaké odčitatelné položky můžeme do konce roku ještě ovlivnit.

Jak to funguje?

Odčitatelné položky nalezneme na řádcích 46 až 53 daňového přiznání (OSVČ) nebo ve spodní části první strany žádosti o roční zúčtování (zaměstnanec). Tímto způsobem si tak můžeme snížit svůj daňový základ a ponížit tak daň z příjmu o 15 %.

Např.: Pokud suma odčitatelných položek dělá 100 000 Kč, podnikatel zaplatí o 15 000 Kč méně na daních a zaměstnanec naopak dostane 15 000 Kč zpět ze záloh na dani, které pravidelně odvádí ze své hrubé mzdy.

Bezúplatné plnění – dary

Hned první položkou, kterou si můžeme odečíst od daňového základu je hodnota darů. Kdo tedy ještě není dobrýanděl.cz nebo zatím ještě nezvažoval jiný dobročinný příspěvek, vánoční čas je na to rozhodně ideálním obdobím. Podělit se o kus svého koláče tak nejen zahřeje u srdce, ale i ušetří na daních. Lepší win-win scénář si nedovedu představit.

Darovat (bezúplatně) můžeme také krev či krevní plazmu. V takovém případě vystaví příslušné odběrné místo potvrzení v lednu následujícího roku se součtem odečtů za celý rok.

Příspěvek na penzijko

Pokud si na penzijko dávám 1000 Kč měsíčně, tak již dostávám bonus 230 Kč ve formě státního příspěvku. Pokud však dávám více než 1000 Kč měsíčně, tak až do výše 24 000 Kč ročně si toto mohu odečíst z daňového základu. Znamená to tedy, že maximálních výhod dosáhnu při sumě 36 000 Kč ročně mého vlastního příspěvku (příspěvek zaměstnavatele se nepočítá). Oněch až 24 000 Kč pro odečet je možno na penzijko vložit i jednorázově před koncem roku. Úspora 15 % tak může činit až 3 600 Kč.

Pro majitele s.r.o. je pak také zajímavá možnost, že příspěvek na penzijko zaměstnanci až do výše 50 000 Kč ročně je reálným mzdovým nákladem, ze kterého se neodvádí sociální, zdravotní či daň. Skvělé tedy například na prémie. A tím zaměstnancem také může být i samotný majitel firmy, ať už je zaměstnán na HPP, VPP, DPČ, DPP nebo na jednoduchou smlouvou o výkonu funkce jednatele. A příspěvek nemusí být nutně měsíční, ale klidně jednou za rok v prosinci ve výši oněch 50 000 Kč.

Přes penzijko je tak možné každý rok vyvést z firmy až 50 000 Kč bez odvodů na sociální, zdravotní a daň.

Příspěvek na životní pojištění

Stát umožňuje si také odečíst až 24 000 Kč ze zaplaceného životního pojištění. Je zde však řeč o investiční části pojištění. Nicméně spořit si v životním pojištění nedávalo smysl snad nikdy a pokud si tedy odečítáte životní pojištění, doporučuji zvážení, zda taková smlouva neobsahuje více nákladů ve formě poplatků než reálného přínosu.

Úroky z hypotéky

Pokud splácíte hypotéku či úvěr ze stavebního spoření na nemovitost, ve které bydlíte, pak máte možnost si zaplacené úroky také odečíst (pouze úroky, ne celou splátku). Výše odečtu je pro úvěry sjednané od roku 2021 limitována částkou 150 000 Kč. Pro úvěry sjednané dříve, včetně jejich refinancování, pak platí dřívější limit 300 000 Kč za rok. Resp. rozhodujícím datem není podpis úvěrové smlouvy, ale přesné datum obstarání bytové potřeby. Potvrzení banky zasílají hned v lednu následujícího roku.

Závěr

Pokud si tedy spoříte na penzi nebo chcete přispět na dobrou věc, máte před koncem roku ještě šanci toho využít a snížit si tak částku zaplacenou na daních z příjmu.

Jak na to a další podrobnosti Vám rád upřesním.


NAPIŠTE MI